Το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο (1897) είναι ένα άλλο σημαντικό τοπόσημο του Πειραιά, συνδεδεμένο με την ιστορία της σύγχρονης πόλης.
Νεώτερα Μνημεία Στην πλατεία Κοραή στέκεται το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (1895).
Στην πλατεία Αλεξάνδρας (ίσως την πιό όμορφη πλατεία της πόλης) βρίσκεται το αρχοντικό Πατσιάδη, έργο του Τσίλλερ, απομεινάρι της παληάς αρχοντιάς της πόλης των τελών του 19ου αι.
Στο Δημοτικό Θέατρο στεγάζεται το Μουσείο Αραβαντινού, όπου εκτίθενται 600 περίπου έργα (πίνακες ζωγραφικής, τρισδιάστατες μικρές σκηνές, μακέτες και μικρογραφίες σκηνογραφιών, σχέδια κοστουμιών, αφίσες και προσωπογραφίες).
Η περίφημη Πειραϊκή, πού εκτείνεται από την περιοχή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων μέχρι το λιμάνι της Ζέας, είναι μια θαυμάσια διαδρομή, με θέα την θάλασσα του Σαρωνικού, που περικλείει την περιοχή της Φρεαττύδας, της αρχαίας Ακτής.
Η διαδρομή είναι γνωστή για τ? εξαιρετικά της εστιατόρια και ψαροταβέρνες, αλλά και τα απομεινάρια των αρχαίων τειχών και τις μικρές παραλίες.
Ολο το παραλιακό μέτωπο του Πειραιά, μιας πόλης που άλλωστε υπήρχει χάριν του, είναι από τα πιό ενδιαφέροντα παράλια αστικά τοπία της Ελλάδας.
Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα χάλκινα αγάλματα που αποκαλύφθηκαν το 1959 στον Πειραιά: ο αρχαϊκός Απόλλων (6ος π.Χ.
στο κεντρικό λιμάνι στεγάζεται το μικρό και όμορφο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, με αντικείμενα και φωτογραφίες από την ιστορία του Η.Σ.Α.Π.
Στις εγκαταστάσεις του Η.Σ.Α.Π.
Σε αυτό ο επισκέπτης θα δει το Ναυτικό Μουσείο, τα απομεινάρια των αρχαίων νεωσοίκων, αλλά και την εντυπωσιακή μαρίνα.
Βρίσκεται ανατολικά της Ζέας, στα πόδια του ιστορικού λόφου της Καστέλλας (της αρχαίας ακρόπολης του Πειραιά, της Μουνιχίας).